BASIKAL PAPAN...

Uhhh... terbaring baring tengok tv ...terkebil kebil ... hujan masih menitis. petang semakin hilang.. dari kejauhan aku berlari. jumpa sekeping papan penuh warna pelangi.. pelik papan tanpa aku sedari.. papan istimewa dari mana datangnya ni..Papan sekeping tapi boleh ditegakkan..ada tempat duduk walau tidak kelihatan... ada juga handel daripada kayu diperbuatkan.. handle boleh dipegang seperti menunggang lagaknya posisi badan..


 Aku terus mengayuh dan mengayuh dan mengayuh... kurasakan kakiku berpusing mengayuh pedal sekejap laju sekejap perlahan, namun pedal juga tidak kelihatan. Wah...ini basikal ajaib. basikal papan. Ku kayuh keluar masuk bandar, bangunan cantik cantik...bangunan antik...tapi aku di mana? Ahhhh lantak le... janji basikal papan ini bisa ku kayuh tanpa henti.. turun naik bukit..melepas akar besar..melintas sana sini.


 Aku terhenti bila mana semua berdiri...tepi jalan menunggu sesuatu barangkali... di depan umpama jalan mati. kerna air sudah naik ke paras pinggang sudah pasti.. semua pakaian indah indah belaka.. yang wanita cantik ... yang lelaki kacak belanga... aku je bersama basikal papan entah dari mana. pedulik apa aku pegi mampus la kau semua..

Seketika bas sekolah warna kuning pudar tiba.. pemandunya nyonya tua rambut kerinting kedut penuh satu muka..tapi tak nampak budak sekolah di dalamnya.. mungkin sengaja dikosongkan untuk membawa manusia yang menunggu sekian lama.

Dalam banyak banyak manusia kacak ada sorang bermanis mulut...menyapa aku tak nak join ke naik bas sebelum air surut.. aku nak naik tapi yang lain menjeling mata.. eleh.. eksyen.. mati la lu.. aku ada basikal le.

Aku bergerak naik basikal papan...aku yakin boleh ku harung banjir di depan.. tiba tiba basikal melayang ke arah bukit sebelah mata...ajaibnya basikal papan .. dengan roda pun tak de.. tapi bergerak laju ikut suka. wah ... hebatnya basikal papan.

Tiba tiba basikal hilang kuasa. aku lupa aku tak ingat semua jalan cerita.. yang aku sedar.. berat mata nak buka..nak idupkan lampu sebab dah gelap le.. lepas lampu dah hidup.. basikal papan tiada lagi. .yang tinggal secebis air liur basi kat tepi.... selamat le.. tido petang mesti mimpi ngeri....


4 comments:

 1. haha...xngeri lngsung. tade hantu pun.
  tp sronok je mcm naek basekal papan

  ReplyDelete
 2. ha kan kan....
  kan kak ct kata..petang hari jangan membuta.
  degil tak dengar kata.

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails